Cukier kokosowy właściwości i zastosowanie

Cukier kokosowy jest znakomitym zamiennikiem dla niezdrowego, stosowanego nadal na szeroką skalę białego cukru. Ten słodki smak to znakomite a zarazem zdrowe urozmaicenie wielu codziennych potraw i przekąsek. Cukier kokosowy nie jest zwykłym brązowym cukrem, pomimo, że go przypomina, ponieważ produkowany jest z palmy kokosowej. W krajach azjatyckich to właśnie on stosowany jest, jako podstawowa substancja słodząca.

Cukier kokosowy – zdrowa alternatywa

Cukier kokosowy jest o wiele zdrowszy, aniżeli stosowany przez nas cukier rafinowany biały. Przede wszystkim posiada on niższy indeks glikemiczny, ale także znaczną ilość cennych dla naszego organizmu składników. Obecnie wykorzystywany jest zarówno w kuchni, kosmetyce, jak i w medycynie. Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do innych rodzajów cukru, cukier kokosowy ma właściwości odchudzające. Można stosować go, więc do potraw nawet w chwili, kiedy jesteśmy na diecie redukcyjnej. Obecnie cukier kokosowy zaczyna uzyskiwać naprawdę wielką popularność, zaś na rynku dostać go można zarówno w postaci kostek, granulek jak i płynów. Cukier kokosowy znakomicie i bardzo wszechstronnie może być wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Używać można go do wypieków, jako wyjątkowy aromat, czy też słodzić nim wodę. Cukier kokosowy jest również bardzo bogaty w szereg witamin, minerałów i składników odżywczych. Znajdują się w nim: magnez, potas, żelazo czy też cynk. Dodatkowo jest bardzo bogaty w witaminy, między innymi witaminę C, witaminy z grupy B czy też witaminę K. sok, z którego cukier jest pozyskiwany to także bogactwo przeciwutleniaczy oraz aminokwasów. Znajdują się w nim kwas octowy, a także enzymy, które posiadają znaczną ilość składników mineralnych.

Idealny dla diabetyków

Cukier kokosowy cechuje się niskim indeksem glikemicznym co sprawia, że mogą stosować go diabetycy. Działa on stabilizująco na poziom glukozy we krwi, nie powoduje nagłych skoków glukozy, dlatego ma duże znaczenie w leczeniu cukrzycy typu 1 oraz 2. Dodając go do potraw możemy go przygrzewać, a dodatkowo posiada łagodny, nieco karmelowy smak. Jest to doskonałe rozwiązanie, jeżeli chcemy zamienić niezdrowy biały cukier, całkowicie nie rezygnując ze słodkości.